Tekstiler

Før konservering
Efter konservering
Før konservering
Efter konservering

I tekstilafdelingen tager vi hånd om alle typer tekstiler i museernes samlinger, samt fra private kunder, kirker og eksterne samarbejdspartnere.

Tekstilgenstande kan være alle former for beklædning, duge, gardiner, sengetøj, faner, tæpper, møbelbetræk m.m. Genstandene kan både være vævede, broderede og strikkede, ligesom materialerne kan spænde over naturfibre som bomuld, hør, uld og silke, til syntetiske moderne tekstiler af fx polyester og nylon. 

Konservering af tekstiler omfatter vask og rengøring af velbevarede genstande, samt reparation og udfyldning af huller eller revner. En stor del består af forsigtig nedsyning og stabilisering af skrøbelige genstande til et nyt støttestof.

Under forberedelsen af den rette behandling af tekstilgenstandene, er det nødvendigt at kende tekstilets materialesammensætning og undersøge genstandens tilstand. Derfor foretages der bl.a. fiberidentifikation i mikroskop og test for farveægthed inden vask.

Ved brug af støttestof indfarves stoffet i hvert enkelt tilfælde, og det færdige arbejde monteres af konservatoren i henhold til ejerens ønsker.

Ved konservering af beklædning eller andre tredimensionelle tekstiler til udstilling, laver vi giner i foss-shape, der understøtter genstandens form, så den præsenteres bedst muligt. 

Værkstedet har desuden særlig ekspertise indenfor analyse af arkæologisk tekstil og brikvævning.

Kontakt Tekstilkonservator Siri Vilbøl hvis du er interesseret i at høre nærmere, på sv@konsvejle.dk